Advies verzorging nieuwe eigenaar
-Huisvesting
Voor de huisvesting moet er gezorgd worden voor een ligboxstal met genoeg ruimte voor een vrije uitloop. We willen dat al onze kalveren in goede handen komen en zullen dan ook eerst in gesprek gaan met de koper over de reden van aanschaf en waar het jong dier terecht zal komen. Ook dient de eigenaar een juiste band te creëren met het dier. Dit kom straks nog terug in het stukje socialisatie.
-Vaccinatie
Voor runderen zijn er verschillende vaccinaties die van belang zijn. Omdat het antibioticagebruik omlaag moet is het belangrijk om ziektes te voorkomen. Hieronder een aantal belangrijke vaccinaties:
BVD: Het voorkomen van BVD kan door alle dieren vóór het insemineren te enten tegen BVD. Hiermee wordt voorkomen dat de vrucht besmet wordt en kunnen er geen dragers geboren worden. De enting bestaat uit 2 injecties die worden toegediend met 4 weken ertussen. Daarna zal de enting 1x per 6 maanden herhaald moeten worden.
IBR: IBR is zeer een zeer besmettelijk virus en zorgt voor een ontsteking van de voorste luchtwegen. De gevolgen zijn hoge koorts, tranende ogen, neusuitvloeiing en sterke melkproductiedaling. Het kan zelfs voorkomen dat de dieren komen te overlijden. De dieren worden vanaf 3 maanden geënt en dit word elke 6 maanden herhaald.
Pinkengriep: Pinkengriep is een besmettelijke luchtweginfectie. Het komt vooral voor in het najaar/winter bij dieren die jonger dan 1 jaar zijn. Door de enting bovipast toe te dienen kan dit worden voorkomen. Ook deze vaccinatie bestaat uit twee injecties met elk 4 weken ertussen. In het geval dat je de dieren gaat enten tegen pinkengriep én BVD kan je ook kiezen voor rispoval3 die beide ziektes bestrijd.
Mastitis: Voor bedrijven waar vaak mastitis voorkomt is er nu ook Startvac op de markt. Mastitis is een ontsteking aan de uier en is slecht voor de melkproductie en moet dus zo goed mogelijk voorkomen worden.
-Ontworming
Naast deze vaccinaties is het ook belangrijk om de dieren te ontwormen. Klaveren die voor het eerst naar buiten gaan zijn extra gevoelig voor longworm. Dit leidt tot hoesten en kan restschade aan de longen geven wat zorgt voor een verminderde groei en melkproductie op latere leeftijd. Om dit tegen te gaan moeten de dieren voor het eerst dat ze naar buiten gaan tegen longworm gevaccineerd worden. Dit wordt twee maal toegediend met een periode van 4 weken tussenin. De tweede enting moet minimaal 2 weken voordat het dier naar buiten gaat gegeven te worden.
Naast longworm is het ook belangrijk om tegen ringworm te enten. Ringworm is een schimmelinfectie die ronde kale plekken op de huid veroorzaakt. Het is besmettelijk van zowel dier tot dier als dier tot mens. Ook dit kan leiden tot verminderde groei. Om ringworm te voorkomen is er de entstof Ringvac op de markt. Deze word twee maal toegediend met een tussen periode van 10 tot 14 dagen. Als het dier al besmet is kan dit niet toegediend worden omdat dit de klynische symptomen verergert.
-Socialisatie en opvoeding
Bij ons op het bedrijf zijn we erg betrokken met de kalveren om ze zo goed mogelijk te socialiseren. Wij raden dan ook aan dat de kalveren op uw bedrijf dit zelfde proces doorlopen. Zorg ervoor dat de kalveren veel in contact komen met de andere dieren. Loop zelf ook regelmatig door de ruimte heen om ze aan je te leren wennen. Vanzelf zullen de dieren hierdoor beter mee werken en ook een betere productie leveren. Deze vorm van socialiseren en opvoeden zal er ook voor zorgen dat de dieren minder last zullen krijgen van stress en ziektes.
Maak jouw eigen website met JouwWeb