Verzorging jong voor afzet

-Voeding
De eerste dagen moet je zorgen voor biest van de moeder voor de afweer. Dit moet het jong dier binnen 6 uur zoveel mogelijk krijgen, minstens 2 liter. Niet alle magen zijn bij de geboorte nog goed ontwikkeld waardoor er een mix tussen melk, kracht- en ruwvoeder noodzakelijk is en word aangepast aan de leeftijd en ontwikkeling van het kalf. Na de periode van biestverstrekking is het beter om kunstmelk te voeren dan koemelk. Dit is omdat koemelk vaak te veel vet bevat en te weinig mineralen en vitamines. Ook word met koemelk de verspreiding van Para tbc, Salmonella etc veer groter. Tijdens de melkperiode betekend elke 100 gram extra groei voor het spenen 100kg extra melk in de eerste lactatie van een vaars. Daarom is het belangrijk om in de eerste 6 weken van een kalf zoveel mogelijk kunstmelk in te krijgen. De voornaamste leverancier van kunstmelk is ''Sprayfo'' uit Sloten.

Bij diarree moet je nooit langer dan 2 dagen stoppen met melk voeren. Blijf dezelfde hoeveelheid melk geven alleen dan verdeeld over meer porties. Stel hierbij eventueel een behandelingsplan op samen met uw veearts en opfokspecialisten.

Om te zorgen dat er geen speenstress ontstaat moet het kalf minimaal 1,5kg krachtvoer opnemen. Ook moet het kalf op een leeftijd van 56 dagen zijn geboortegewicht hebben verdubbeld. Tot de leeftijd van ongeveer 6 maanden moet je naast het ruwvoer ook 2kg brok of meer voeren per dier per dag. Daarna volstaat het rantsoen van de melkvee meestal. Als het kalf een half jaar oud is dien je te stoppen met krachtvoer te verstrekken, maar nog wel zorg te dragen voor de juiste hoeveelheid mineralen, sporenelementen en vitamines.

-Vaccinaties
De huisvesting en voeding van de kalveren zijn mede bepalend voor de weerstand van de dieren, maar ook vaccineren is erg belangrijk. Er zijn verschillende combinatievaccins, die de immuniteit tegen verschillende veroorzakers van luchtweginfecties die elkaar versterken combineren.

Vaccineren kan al na een leeftijd van 10 dagen. Dat betekend dat ook de hele jonge kalveren beschermd kunnen worden. Veel van deze vaccinaties moeten nog een keer herhaald worden om zo de weestand voldoende op te bouwen. Er zijn vaccinaties tegen IBR, BVD, RS (pinkengriep) en pasteurellose. Voor de kalven die naar buiten gaan kunnen deze ook gevaccineerd worden tegen de schadelijke effecten van longworm. Het is altijd handig om te vaccineren in overleg met de dierenarts, zo weet je altijd wat de beste optie is.

-Socialisatie
Bij kalveren is het gangbaar dat het kalf al snel na de geboorte bij de moeder weg word gehaald. Dit zorgt ervoor dat de melk gebruikt kan worden voor de consument. Ook de band met de koe moet later sterk zijn met de mens om de goeie melk te geven. Dit betekend dat al vanaf dag 0 er begonnen moet worden met de socialisatie tussen mens en dier. Zorg ervoor dat het kalf goed aan je went. Manieren hiervoor zijn het kalf vast te houden, in de handen te houden, aan te raken, er vaak bij te lopen, voer te geven etc. De kalveren zullen door de positieve interactie steeds meer affectie krijgen tot mensen en zich beter laten hanteren. Het zorgt meteen ook voor minder stress waardoor de rust blijft behouden in de stal.

-Kosten jong dier
De jonge kalveren worden verkocht voor 250 euro per stuk. Deze prijs is gebaseerd op de prijs van andere boeren in de regio en omdat we een beginnend bedrijf zijn willen we niet meteen te hard concurreren met de rest. De prijs in combinatie met de kwaliteit van de kalveren die we leveren zorgt er voor dat we juist aanbod hebben voor onze klanten.